Over Riet

 

Mijn werk bestaat uit schilderijen, tekeningen, collages, foto’s en bewerkte foto’s.
Het recentere werk kenmerkt zich vooral door surrealistische en humoristische trekjes. De werken hebben als basis fotografie waarbij vervreemding het onderwerp is. Door het combineren van foto’s, fotofragmenten en schilder- en tekentechnieken worden nieuwe beelden gecreëerd, die ruimte geven aan de eigen verbeelding van de kijker.

In mijn fotografie zijn de onderwerpen bloemen, planten, gebouwen, stoffen en doeken, die in verval zijn of beginnen te vergaan. Met de foto’s, vaak in extreem close-up, wordt de schoonheid ‘gevangen’ die er nog is. Foto’s bewerk ik vaak met teken/schildermateriaal.
Collages maken is voor mij  spelen met beeldelementen. De beelden verbinden en een balans zoeken is een uitdaging en elke keer weer een beleving. De beeldelementen krijgen in een nieuwe context en compositie een eigen verhaal en betekenis. De collages maak ik met eigen foto’s, tijdschriftfoto’s, tekenmateriaal en acrylverf en zijn vaak weer een inspiratie voor mijn schilderijen.

Sommige werken vertellen over heimwee naar dingen die voorbijgaan en de schoonheid ervan. Over het loslaten van wat was en het open staan voor wat komt. Het proberen vangen van de tijd. Weer andere werken zijn fantasiebeelden, zoals bijvoorbeeld de portrettenreeks die ik heb gemaakt.

 

C.V.

Riet Kersten (1954) woont en werkt in Nijmegen

Opleiding
Pedagogiek, Radboud Universiteit Nijmegen
Verschillende opleidingen en cursussen audiovisueel (fotografie-film-video)
Certificaatcursus tekenen en schilderen, Lindenberg Nijmegen
Cursus illustratief tekenen, Kunstbedrijf Arnhem
Beeldende opleiding (2 jr.), Vrije Academie ’t Pad Kesteren
Dit jaar gestart op deeltijdopleiding Nieuwe Akademie Utrecht

Werk
Vanaf 1987 t/m 2009 Consulent Audiovisueel en Adviseur Kunsteducatie, EDU-ART Gelderland (tegenwoordig Cultuurmij Oost).
Auteur lesmateriaal film bij Eye Film, Cinekid en Doc Eye
Gastdocent bij Eye Filmmuseum Amsterdam
Vrijwilliger Valkhofmuseum Nijmegen
Auteur prentenboek Zaadje

Exposities


Bibliotheek de Mariënburg, Nijmegen, oktober 2017


Marikenhuis, Nijmegen, april t/m juni 2018


Beeldentuin Kunstmarkt, Nijmegen, 6 en 7 april 2019